@article{oai:rekihaku.repo.nii.ac.jp:00001135, author = {安室, 知 and Yasumuro, Satoru}, journal = {国立歴史民俗博物館研究報告, Bulletin of the National Museum of Japanese History}, month = {Mar}, note = {application/pdf, 人が動物を眺めるとき,そのまなざしは多様である。なかでも,分類と命名のあり方は,もっともストレートに,人が動物をいかに認識してきたかを表す。ここでは,近代に盛んにおこなわれた水田養鯉に注目し,コイに対する分類・命名のあり方から,日本人と動物との関係性について検討していくことにする。 ブリやボラといったいわゆる出世魚の成長段階名とコイの成長段階名との大きな違いは,そこにドメスティケーションという人間側からの働きかけが存在するかどうかということにある。コイの成長段階名は,あきらかに養殖によって生み出されたものである。コイは3年間に及ぶ継続的な飼養の中から,コイゴ→トウザイ→チューッパ→キリという4段階に及ぶ成長段階名が生み出されている。養魚技術が高度化すること,つまりコイに対する管理がより精緻でかつ長期にわたってなされるようになるとともに,人のコイに対する認識はきめ細かなものとなり,結果として成長段階名も増加することになったといえよう。 コイの場合,個々の成長段階名を検討してみると,コイゴおよびトウザイという初期の成長段階はいわば時間概念で割り切れる分類であるのに対して,成長の最終段階であるキリは明らかに魚体の質量によって決められていることがわかる。一見すると,分類基準として時間と質量という二つの概念が錯綜しているかのように見えるが,農家が養魚をおこなう上では矛盾なくかえって実用的なものとなっている。また,そのときチューッパの位置がとくに重要な意味を持っていることに気が付く。農家がおこなう養殖技術においてチューッパ段階は種々の調整段階となり,そのことにより時間の概念から質量の概念へと転換していく,ちょうどその結節点となっているからである。, Human beings differ in the way they look at living creatures. The way people classify and name living things is the clearest indicator of how they perceive them. In this paper, I focus on how carp, which in recent times have been successfully raised in rice paddies, are classified and named, in order to examine the relationship between the Japanese people and living things. The major difference between the names of the growth stages for fish that are called by different names as they grow larger, such as yellowtails or gray mullets, and those for carp is whether or not any domestication―any action on the part of human beings―was present in the growth process. The names of the growth stages for carp are clearly an outgrowth of fishfarming. Carp are raised over a continuous period of three years, and the following four names for their growth stages over that time have emerged: koigo; tozai; chuppa; and kiri. As the technology for raising fish has advanced, which means that the management of carp-raising has become more involved and extends over a longer period of time, people's perception of carp has grown more differentiated, resulting in an increase in the number of names for growth stages. If we examine each individual stage of growth for carp, we find that the classification of the early stages, koigo and tozai, is based on concepts of time, while the last stage of growth, kiri, is obviously determined by the mass of the body of the fish. At first it may seem that two different concepts―time and mass―have been mixed together in the classification, but given what farmers must do to raise carp, this poses no inconsistency and is in fact useful. In looking at this process we also see that the position of the chuppa stage is particularly meaningful. That is because, in terms of the technology used by fish-farmers, it is the chuppa stage that requires the farmers to make various adjustments, which accordingly makes the chuppa stage the turning point wherein mass takes over from time as the classification concept.}, pages = {161--194}, title = {民俗分類の思考 : 魚類の成長段階名とドメスティケーシヨン(環境と認識)}, volume = {105}, year = {2003}, yomi = {ヤスムロ, サトル} }