@article{oai:rekihaku.repo.nii.ac.jp:00001634, author = {渡部, 鮎美 and Watanabe, Ayumi}, journal = {国立歴史民俗博物館研究報告, Bulletin of the National Museum of Japanese History}, month = {Nov}, note = {application/pdf, 臨時雇いとは出稼ぎや日雇いのように,日々または1年以内の期間を定めておこなわれる労働である。本論では農業と臨時雇いなどの他の仕事を兼業する人々の生計活動の分析を通して,兼業というワークスタイルについて論じる。 調査地の千葉県南房総市富浦町丹生は房総半島南端に位置する集落である。丹生の人々は1960年から現在まで,農業とともに日雇いや農業パートなどの多くの臨時雇いをしてきた。とくに1970年代前半までは臨時雇いが農閑期の収入源となっていた。しかし,1970年代後半になるとビワ栽培が盛んになり,農業収入が増加して臨時雇いの経済的な意味は希薄化する。それでも現在まで丹生や周辺地域で臨時雇いが続けられてきたのは,臨時雇いが賃金を得る以外の意味をもっていたからである。 まず,彼らにとって臨時雇いはヒマな時間を埋めるための仕事であった。そして,臨時雇いは外出がしづらい環境のなかで,家庭の外へ出る手段にもなっていた。また,彼らにとって臨時雇いは一生や一年,一日のなかでおこなわれる多様な生業活動のひとつであった。 これまでの労働研究では,生計活動と直接結びつかない労働も生計活動と直接結びつく労働と同等の価値をもっていたことが示されている。また,そうした労働観が諸生業の産業化によって崩れていることも指摘されている。しかし,産業化後も生計活動と直接結びつかない臨時雇いのような生業活動は主たる生計手段となる生業活動からの逸脱となっている。一般にイレギュラーな労働とみられる臨時雇いも人々の生活の上ではなくてはならないものだったのである。 本論では,複合生業論などの先行研究で見出された個々の生業活動が,実際にどのようにおこなわれているのかを参与観察や生計活動の通時的な分析を通して示した。そして,一生や一年,一日のなかで,主たる生業活動を逸脱しては復帰する営みが,現代の農業と他の仕事を兼業する人々の労働の総体としてとらえられるものであったことをあきらかにした。, In this article, I shall discuss the view of work of farmers who have side jobs, through analyzing their daily activities. Part-time jobs refer to daily jobs or jobs lasting for no longer than a year, such as guest work or day labor. Nyu, the subject of my investigation, located in Tomiura town in Minami Boso city, Chiba prefecture, is a village at the southern tip of the Boso peninsula. I set the subject period from 1960 until today. During this period, many people in Nyu engaged in part-time jobs such as day labor or part-time farm work. Part-time jobs served as a source of income during the agricultural off-season until the early 1970s. However, since the late ‘70s, part-time jobs became less economically significant due to the increase in agricultural income made possible by the introduction of biwa (Japanese medlar) cultivation. The reason why part-time jobs have not yet died out in Nyu or in its surrounding areas lies in the non-economical meaning of part-time employment. First of all, part-time jobs served to kill time for people. Also, part-time jobs gave good reason for them to go outside of their homes, in an environment where going out was not easy. Furthermore, part-time jobs were a part of the various activities carried out throughout their whole life, each year, or each day. It has been indicated through past labor studies that labor not directly connected with means of living possesses as much significance as labor directly connected with them. Also, it has been pointed out that such a view of work eroded as business became industrialized. However, business activities such as part-time jobs are considered to be a deviation from business activities that serve as a major source of income, regardless of whether or not they are connected with means of living. Even part-time jobs generally considered as irregular work were essential in agricultural life. In this article, I have shown through participative observation and diachronic analysis how each business activity discovered by past studies was actually carried out. I have also clarified how the repetitious activity of deviating from one’s major business and returning to it again daily, yearly, or throughout one’s whole life, has been considered as work, in the holistic sense, for modern farmers with side jobs.}, pages = {253--274}, title = {農家の兼業はいかにして続いてきたか : 農業と臨時雇いを兼業する人々の労働観}, volume = {145}, year = {2008}, yomi = {ワタナベ, アユミ} }