@article{oai:rekihaku.repo.nii.ac.jp:00002367, author = {上形, 智香 and Kamigata, Chika}, journal = {国立歴史民俗博物館研究報告, Bulletin of the National Museum of Japanese History}, month = {Feb}, note = {application/pdf, 農耕・運搬・厩肥生産などに用いられるため,多くの家で飼養されていた家畜は,農業用機械や自動車の普及などにより飼養が激減した。家畜飼養の激減を受け,家畜の生産地帯ではどのような変化が起こったのか。本稿は青森県十和田市を事例とし,家畜生産地帯であった農村における家畜飼養の変化を明らかにするものである。十和田市は古くからの馬産地であり,現在も畜産が盛んに行われている地域である。冷涼な気候のため農業による十分な収入が見込めなかった当地において,家畜,特に馬を売ることで得る収入は大きかった。そのため,馬産は重要な生業であり,馬は不可欠な存在であった。しかし,現在の十和田市では馬産を行う家は少なく,盛んに飼養されている家畜は肉用牛と豚である。かつての馬産地から現在の肉用牛・豚の生産地への転換は,どのように行われたのか。また,家畜飼養者は飼養する家畜をどのように選択してきたのか。十和田市における家畜飼養が大きく変化したと考えられる昭和30~50年代の様子を明らかにすることで,これらの問に答えていく。❷では統計資料や十和田市の広報誌などを用いて,十和田市の家畜飼養の変遷の全体像を把握する。馬産地であった十和田市が現在のような肉用牛・豚の飼養が盛んになった時期を明らかにすると同時に,飼養する家畜が変化した要因を明らかにする。❸では性格の異なる2集落を取り上げ,集落における家畜飼養の変遷を記述する。かつては集落のほとんどの家で飼養されていた家畜が,特定の場所で特定の人により飼養されるようになっていく過程を明らかにする。❹では飼養する家畜を選択する際に,家畜を飼養する「手間」と家畜から得られる「儲け」が重視されてきたことを指摘する。兼業化や耕作地の増加など,家畜以外による収入が増加することで,「手間」がかからず「儲け」の大きい家畜が選択されるようになっていった。, Many households used to raise domestic animals for farming, transport, and fertilizer production, but the number plunged due to the mechanization of agriculture and the spread of automobiles. What changes this sharp drop in livestock numbers brought to ranching regions? This paper focuses on Towada City in Aomori Prefecture as a case study to examine the changes in livestock breeding in ranching villages. Towada is located in a long-established horse breeding region where the livestock industry is still dominant. In this region with a cold climate that makes farming unprofitable, livestock, especially horses, used to be an important source of income for farmers. Horse breeding was a major livelihood, and horses were invaluable. Nowadays, however, only a few farmers breed horses. Instead, beef cattle and pigs have become popular as livestock in the city. How horse breeding was replaced by cattle and pig breeding? What factors influenced the choice of livestock to breed? In order to answer these two questions, this paper analyzes the actual situation of Towada from the late 1950s to the early 1980s, when the city went through a significant change in livestock ranching. Chapter 2 examines statistics and municipal bulletins to draw a whole picture of transformation of livelihood breeding in Towada. It is aimed to identify exactly when horse breeding was replaced by beef cattle and pig breeding and why this shift occurred. Chapter 3 focuses on two communities with different characteristics, examining the changes in their livestock breeding. It is aimed to reveal how the livestock that used to be raised around the communities were monopolized by certain people in certain areas. Chapter 4 presents that laboriousness (how laborious it would be to raise the animal) and profitability (how profitable the animal would be) were important factors that influenced the choice of livestock to breed. Farmers developed a preference to less laborious and more profitable animals while they were raising their incomes from other than livestock by operating side businesses or expanding agricultural land.}, pages = {123--151}, title = {馬産地十和田における昭和30~50年代の変化 : 家畜飼養の変化に着目して}, volume = {207}, year = {2018}, yomi = {カミガタ, チカ} }