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[論文] 明治期から昭和初期までの福岡県の魚食と肉食 : 「民俗資料緊急調査」と『日本の食生活全集聞き書 福岡の食事』を手がかりとして
https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/2000144
https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/200014403f4258e-4cdd-4ef0-8a21-da8e4f3c6581
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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kenkyuhokoku_241_03.pdf (1.48 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2024-04-30 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | [論文] 明治期から昭和初期までの福岡県の魚食と肉食 : 「民俗資料緊急調査」と『日本の食生活全集聞き書 福岡の食事』を手がかりとして | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | [Article] Fish and Meat-Eating in Fukuoka Prefecture from Meiji to Early Showa Period : Based on “Minzoku Shiryo Kinkyu Chosa” and “Shoku Seikatsu Zenshu Kikigaki Fukuoka no Shokuji” | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 福岡県民俗資料緊急調査 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 『日本の食生活全集』 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 魚 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 肉 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 鯨 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Fukuoka Prefecture Folklore Material Urgent Survey | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | “Complete Japanese Dietary Habits” | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Fish | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Meat | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Whale | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
著者 |
宮内, 貴久
× 宮内, 貴久
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | 本稿は昭和38年度福岡県民俗資料緊急調査資料と,『日本の食生活全集 聞き書 福岡の食事』の検証から福岡県における魚食と肉食の実態を検証した。 福岡県民俗資料緊急調査の検証から,話者は明治23年前後の生まれであり,主に日露戦争前後の生活が記録されたものだった。30地区のうち副食として魚が記されていたのは半分の15地区だった。頻度が記述されている11地区のうち,漁村である3地区だけが日常的に魚を食べることが出来たが,そのほかの地区は,魚を食べる機会は限られており,塩魚や干し魚が食べられていた。 肉食で鶏肉の記述があったのは8地区だった。日常的に食べられていたわけではなく,お祝いや来客などの特別な時に食べられた。鯨肉の記述があったのは8地区で,オバイケなど塩鯨が食べられた。動物性タンパク質は日常的には,ほとんど食べられなかった。 1899~1918年の平均漁獲高を多い順に示すと,鰯,カナギ,鯛,鯖,靴底魚,鰤,鯵となる。鯛は来客時の特別な魚とされているが,よく食べられた鯖や鯵よりも,圧倒的に漁獲高は高い。魚種は不明であるが,干し魚の生産は乱高下しながら,1910年から急増するのは鰯の漁獲高の動きと似ている。 『日本の食生活全集』の検証から,話者は明治40年前後生まれであり,主に大正の終わりから昭和の初めころの食生活が記録されたものだった。 福岡市周辺の魚食は,塩いわしや塩さば、干もの,塩クジラなど,福岡県民俗資料緊急調査の記述と一致している。その一方で,生のあじ,さばも手に入るようになり,焼いたり煮つけにしたりして食べるなど,魚を食べる頻度は増加した。 その背景には,漁獲高の飛躍的な増加がある。1921~1935年の平均漁獲高は,かなぎを除いて1899~1918年よりも鯛の1.6倍を除いて倍増している。かなぎは激減した。 |
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言語 | ja | |||||||||||
抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | This paper examined the actual conditions of fish and carnivorous foods in Fukuoka Prefecture from the verification of the 1963 Fukuoka Prefecture Folklore Urgent Survey Material and the “Complete Collection of Japanese Eating Habits: A Questionnaire on Fukuoka Meals”. From the verification of the Fukuoka Prefecture Folklore Urgent Survey, the speaker was born around 1897 and mainly recorded the life before and after the Russo-Japanese War. Of the 30 districts, half of the 30 districts had fish listed as a side dish. Of the 11 districts where the frequency is described, only 3 districts, which are fishing villages, were able to eat fish on a daily basis, but in the other districts, the opportunity to eat fish was limited, and salt fish and dried fish were used. It was being eaten. There was a description of chicken in carnivorous areas in 8 districts. It was not eaten on a daily basis, but was eaten at special times such as celebrations and visitors. There was a description of whale meat in eight districts, where salted whales such as obaike were eaten. Animal protein was rarely eaten on a daily basis. The average catches from 1899 to 1918 are shown in descending order: sardines, kanagi, sardines, mackerel, demersal fish, yellowtail, and horse mackerel. Although mackerel is considered to be a special fish for visitors, its catch is overwhelmingly higher than that of well-eaten mackerel and horse mackerel. Although the species of fish is unknown, the rapid increase in dried fish production from 1910 is similar to the movement of sardine catch, while the production of dried fish fluctuates. From the verification of “Complete Japanese Dietary Habits”, the speaker was born around 1890, and mainly recorded the eating habits from the end of the Taisho era to the beginning of the Showa era. The fish food around Fukuoka City is consistent with the description of the Fukuoka Prefecture Folklore Emergency Survey, such as salted sardines, salted mackerel, dried fish, and salted whales. On the other hand, raw horse mackerel and mackerel are now available, and the frequency of eating fish has increased, such as by baking or boiling. Behind this is the dramatic increase in catch. The average catch from 1921 to 1935, excluding Kanagi, doubled from 1899 to 1918, except for 1.6 times that of sea bream. Kanagi has dropped sharply. |
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言語 | en | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 国立歴史民俗博物館研究報告 en : Bulletin of the National Museum of Japanese History 巻 241, p. 25-46, 発行日 2023-04-28 |
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出版者 | ||||||||||||
出版者 | 国立歴史民俗博物館 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 0286-7400 | |||||||||||
書誌レコードID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AN00377607 | |||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||
見出し | ||||||||||||
大見出し | [共同研究] 高度経済成長と食生活の変化 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
見出し | ||||||||||||
大見出し | [Collaborative Research] Changes in Dietary Habits during the Rapid Economic Growth Period | |||||||||||
言語 | en |