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  1. 国立歴史民俗博物館研究報告 (冊子版 : ISSN 0286-7400 オンライン : ISSN 2759-453X)
  2. 第241集

[論文] 埼玉県における麦食とその変化 : 「民俗資料緊急調査票」を資料として

https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/2000151
https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/2000151
f1c3092a-0bab-40d3-b379-3b43bc51f9b0
名前 / ファイル ライセンス アクション
kenkyuhokoku_241_10.pdf kenkyuhokoku_241_10.pdf (4.54 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-04-30
タイトル
タイトル [論文] 埼玉県における麦食とその変化 : 「民俗資料緊急調査票」を資料として
言語 ja
タイトル
タイトル [Article] Trends in Barley and Wheat Eating Habits and Observed Changes in Saitama Prefecture : Questionnaires Used for the Emergency Survey on Folk Materials in Japan and the Distribution of Eating Habits in Saitama Prefecture
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 民俗資料緊急調査票
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 主食
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 麦食
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 粒食
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 麺食
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 the questionnaires used for the Emergency Survey on Folk Materials
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 staple food
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 barley
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 grain-based food
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 noodle
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 戸邉, 優美

× 戸邉, 優美

ja 戸邉, 優美

ja-Kana トベ, ユミ

en TOBE, Yumi

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本稿では,全国的に実施された民俗資料緊急調査の共通の調査票「民俗資料緊急調査票」を手掛かりとして,当時の日常的な麦食の実態を明らかにするとともに,高度経済成長期の食生活とその変化について検討する。埼玉県教育委員会は,昭和52~53(1977~78)年度に「埼玉県民俗文化財分布調査」を実施し,調査地点150カ所の調査票を作成した。この調査票の記述に基づき,戦前まで全国的に主要な麦作地帯だった埼玉県の食生活について,粒食と麺食という主食の側から分析した。調査票が対象としている大正時代から昭和初期にかけて,粒食は米に大麦を混ぜて炊いた麦飯が一般的だったが,その配合は地域により異なり,台地上や山間部など水田耕作の不向きなところでは麦が優位となっていた。また,麺食は茹で上げるウドン系と煮込むオッキリコミ系に分けることができ,主に夕食として食べられ,日常的な麺食は県中央から県北,秩父地方で顕著だった。ただし,ハレの日の食事としては全県的に食べられていた。大麦・小麦の生産,製粉の効率,麺食の日常性等の違いによって,日々の麦食に地域性が生まれていたことが分かった。こうした麦に支えられた食生活は,大麦・小麦の生産量の減少とともに,高度経済成長期に姿を消す,あるいは食卓にあがる機会を減らしていった。その一方で,ハレの食事とされてきた麺食は,外食によって手軽に食べることができるようになり,地域性のある身近な食事として浸透していった。
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study investigates current people's daily eating habits in Saitama Prefecture, based on the questionnaires used for the Emergency Survey on Folk Materials, a nationwide survey conducted by the Agency for Cultural Affairs. We also examine their eating habits during Japan's high economic growth period (from around 1955 to 1973) and the changes seen since then. The Saitama Prefectural Board of Education conducted the Saitama Prefecture Folk Cultural Property Distribution Survey from FY1977 to FY1978 based on the questionnaires used in the national survey, and completed questionnaires for 150 survey sites prefecture-wide. Based on the answers to these questionnaires, we analyzed people's dietary habits in Saitama Prefecture, which was one of the major barley and wheat production sites in Japan before World War II, from the perspective of staple foods, namely grain-based foods and noodles. From around 1912 to 1935, a mixture of barley and rice was a popular grain-based food in the prefecture. However, the composition of different grains varied according to region. The percentage of barley was higher than rice in areas where paddy rice cultivation was challenging, such as plateaus and mountainous areas. There were two types of noodles made from wheat flour. One requires prior boiling (e.g., udon noodles) to prepare them, and the other can be prepared without any prior boiling (e.g., okkirikomi noodles). At that time, noodles were ordinarily eaten in the central and northern parts of Saitama Prefecture, mainly at supper. However, on celebratory occasions, people ate noodles as a special meal throughout the prefecture. It was found that the people's habits of eating barley and wheat foods varied from region to region because for reasons that included the production status of barley and wheat, their milling efficiency, and the prevalence of noodle-eating habits in each region. Due to reduced production during Japan's high economic growth period, dietary habits that included barley and wheat products disappeared and there were fewer opportunities to serve them at home. On the other hand, noodles eaten on special occasions became more popular and remained as regional foods, since they could be rapidly prepared at restaurants and other dining facilities.
言語 en
書誌情報 ja : 国立歴史民俗博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Japanese History

巻 241, p. 227-252, 発行日 2023-04-28
出版者
出版者 国立歴史民俗博物館
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0286-7400
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00377607
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し [共同研究] 高度経済成長と食生活の変化
言語 ja
見出し
大見出し [Collaborative Research] Changes in Dietary Habits during the Rapid Economic Growth Period
言語 en
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Ver.1 2024-03-27 04:01:56.708525
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