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  1. 国立歴史民俗博物館研究報告 (冊子版 : ISSN 0286-7400 オンライン : ISSN 2759-453X)
  2. 第36集

佐倉と江戸 : 近世の瓦質・土師質土器からみた地域性(Ⅴ. 生活文化史への視点)

https://doi.org/10.15024/00000518
https://doi.org/10.15024/00000518
ff8bd7b1-e0ee-40d1-9bf9-9658d3e2a60b
名前 / ファイル ライセンス アクション
kenkyuhokoku_036_09.pdf kenkyuhokoku_036_09.pdf (5.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2016-04-01
タイトル
タイトル 佐倉と江戸 : 近世の瓦質・土師質土器からみた地域性(Ⅴ. 生活文化史への視点)
言語 ja
タイトル
タイトル Sakura and Edo : Local Features from the Viewpoint of Tile-type and Unglazed Potteries in the Early Modern Period(V. PERSPECTIVES ON CULTURAL HISTORY)
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15024/00000518
ID登録タイプ JaLC
著者 藤尾, 慎一郎

× 藤尾, 慎一郎

ja 藤尾, 慎一郎

ja-Kana フジオ, シンイチロウ

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Fujio, Shinichiro

× Fujio, Shinichiro

en Fujio, Shinichiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 考古学からみた江戸は市中を中心に進んだ発掘調査によって全貌が徐々に明らかにされつつある。特に焼物をつかって江戸市民の暮しの復原や武家と町民の比較研究も盛んである。江戸時代の焼物には広域にわたって流通する陶磁器と各地で生産された素焼・瓦質の土器があるが,何を解きあかそうとするかによって資料として選ぶ焼物の種類は変わってくる。今回は江戸時代最大の消費都市である江戸とその周辺に位置する譜代大名の城下町の違いを日常生活のレベルからおさえるために,ゴマやマメを妙る土器である焙烙(ほうろく)を用いて迫ってみたものである。焙烙は底部がきわめて薄くつくられているため,長距離の運搬には向かず,広域流通には不適な土器と考えられるところから,各地でつくられその商圏は非常に狭かったといわれている。したがって焙烙にみられる地域色を追求すれば,その商圏の範囲をおさえることができるし,各地の生活レベルや囲炉裏や竈といった火力施設にあった焙烙がつくられていたと予想されるため,当時の各地の生活の実態を探るうえでも有効な遺物であるといえよう。
分析の結果,江戸市中に比べて佐倉では囲炉裏から竈への転換がかなり遅れたことや,江戸とその周辺に中世からつながる工人集団と17世紀に関西から招聘されたとされる関西系工人が存在し,両者が消費のニーズにあわせてしのぎを削っていた状況があきらかとなった。しかし絶対数が多い在地系工人主体の生産がここ佐倉では大勢を占めていたのである。また彼らと歴史上の下総土器作り集団との関連も注目される。江戸時代の煮沸具にみられる地域差が当時の生活状態を反映していたことは,筆者の専門である縄文・弥生時代の生活実態にもつながるものとして大いに期待できる分野である。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 A Full picture of Edo from the viewpoint of archaeology has been gradually clarified, thanks to the excavations conducted mainly in the center of the city. In particular, reconstruction of the common people's lives, and a comparative study of the samurai (warriors) and common people, have become widespread by means of pottery. The pottery of the Edo period is classified into ceramics, which were extensively distributed over a large area, and tile-type and unglazed potteries, which was produced in various localities. Pottery to be selected as material for historical study depends on the subject. In this study, “Horoku”, or plate-type earthenware for parching sesame seeds or beans, was used to investigate the difference in the level of daily life between Edo, which was the largest consumer city in the Edo period, and the castle town of Fudai-Daimyo (daikyo in hereditary vassalage to the Tokugawas) located near Edo. Since the bottom of Horoku was so thinly made, it is thought that they were not fit for transportation, and that they were produced in various localities, with very small trading areas. Therefore, by investigating local colors seen with the Horoku, it is possible to know the extent of its trading area. Also, as it is estimated that Horoku was manufactured to meet the level of local life and cooking facilities such as hearth and furnace, it may be effective as material to investigate the actual living conditions in various localities of the period.
Analysis has shown that the shift from hearth to furnace was considerably delayed in Sakura, when compared with the city of Edo. It was also found that there were Kansai workers who had been reportedly invited from the Kansai district in the 17th century, together with workers who had lived in and around Edo since the Medieval Age, and they were competing each other to meet the needs of consumers. The local workers, who surpassed the Kansai workers in number, were responsible for the greater part of production in Sakura. Their relationship with the historical potters' group in the Shimousa Area deserves special attention. The regional differences seen in the boiling utensils of the Edo period reflect the living conditions of the time. This is a very hopeful theme of study with some relationship to the living conditions of the Jomon and Yayoi periods, in which I specialize.
書誌情報 ja : 国立歴史民俗博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Japanese History

巻 36, p. 255-294, 発行日 1991-11-11
出版者
出版者 国立歴史民俗博物館
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0286-7400
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00377607
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.rekihaku.ac.jp/outline/publication/ronbun/ronbun2/index.html#no36
関連名称 第36集 収録論文 タイトルリスト
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 創設10周年記念論文集
言語 ja
見出し
大見出し Special Issue for the 10th Anniversary of National Museum of Japanese History
言語 en
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Ver.1 2023-05-15 15:32:42.935980
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