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  1. 国立歴史民俗博物館研究報告 (冊子版 : ISSN 0286-7400 オンライン : ISSN 2759-453X)
  2. 第221集

[論文] 魚,漁業技術,民族習慣 : 植民地期の漁業経済構造に関する経済人類学的研究

https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/2789
https://rekihaku.repo.nii.ac.jp/records/2789
b262d8e8-f26d-42b9-b5ae-61366277b887
名前 / ファイル ライセンス アクション
kenkyuhokoku_221_04.pdf kenkyuhokoku_221_04.pdf (1.2 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-04-01
タイトル
タイトル [論文] 魚,漁業技術,民族習慣 : 植民地期の漁業経済構造に関する経済人類学的研究
言語 ja
タイトル
タイトル [Article] Fish, Fisheries’ Techniques, and Folk Customs : An Anthropological Research of the Economic Structure of Fisheries in Korea’s Colonial Period
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 漁業技術
キーワード
主題Scheme Other
主題 食と料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 朝鮮(韓国)と日本の民族慣習
キーワード
主題Scheme Other
主題 文化的事実
キーワード
主題Scheme Other
主題 漁業経済構造
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fish
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fisheries’ techniques
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food and cooking styles
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Korean(South Korean)and Japanese folk customs
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 cultural facts
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 economic structure of fisheries
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 呉, 昌炫

× 呉, 昌炫

ja 呉, 昌炫

Search repository
Oh, Changhyun

× Oh, Changhyun

en Oh, Changhyun

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本論文は,まず開港以来,日本の漁民が朝鮮漁民と出会ってからお互いに認識するようになった両国の漁業技術上の差異を確認し,こうした両国の漁業技術的差が選好の魚種の違いに基づいていたという点を究明する。そして特定の魚種に対する両国の異なる選好が両国間の自然環境と経済水準ではなく,魚の象徴的意味とその歴史的形成過程に関連していることをマダイとグチ(韓国名:チョウギ)を例に説明する。最後に特定の魚種に対する民族的選好が植民地朝鮮の漁業(と漁業技術)の展開過程に及ぼした影響を分析する。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The purpose of this paper is two fold : to illustrate the differences in Japanese and Korean fisheries techniques since the opening of ports when the fishermen of both countries first encountered and became aware of each other and to clarify the characteristics of Japanese and Korean fisheries techniques that were determined by the different fish preferences between the two countries. Additionally, by using the examples of red sea bream and silver jewfish (chougi in Korean), this study revealed that ethnic differences in preferences for fish species were formed by both the symbolic meaning of fish and the historical process whereby those symbols assigned to specific meaning instead of the natural environment or the economic standards. Furthermore, this paper analyzes that the preferences for specific fish species affected the development of distinct fisheries techniques in the colonial Korea.
書誌情報 ja : 国立歴史民俗博物館研究報告
en : Bulletin of the National Museum of Japanese History

巻 221, p. 55-81, 発行日 2020-10-20
出版者
出版者 国立歴史民俗博物館
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0286-7400
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00377607
関連サイト
識別子タイプ URI
関連識別子 https://www.rekihaku.ac.jp/outline/publication/ronbun/ronbun9/index.html#no221
関連名称 第221集 収録論文 タイトルリスト
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し [共同研究] 海の生産と信仰・儀礼をめぐる文化体系の日韓比較研究
言語 ja
見出し
大見出し [Collaborative Research] A Comparative Study on Cultural Framework of Living, Religions and Rituals Related to Sea between Japan and Korea
言語 en
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Ver.1 2023-05-15 15:00:40.209459
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